четвер, 12 листопада 2015 р.

ІІ етап Всеукраїнської олімпіади з історії

Шановні учні 8-11 класів!

15 листопада 2015 року 0 9.00 в ЗНЗ №2 відбудеться ІІ етап Всеукраїнської олімпіади з історії.
Успіху Вам!

Львів - європейська частинка України


З 28 по 31 жовтня 2015 року ми разом з учнями 10-В класу та директором Олександрійського колегіуму Кудрею Т.В. відвідали одне з найстаріших міст України - місто Львів.
Місто Лева - це - поєднання древньої архітектури і сучасності міста. Екскурсія стародавніми вулицями і незабутньої краси храмами здатна заворожити будь-кого
Давно мріяли побувати в цьому місті, начулися про його красу та самобутність, але побачене вразило надзвичайно. «Краще один раз побачити…» – говориться зовсім не марно. Місто незвичайно затишне. Сказати гарне – не сказати абсолютно нічого. Саме затишне і у всьому відчувається любов львів’ян до свого міста.
Храм Святого Юра – справжня візитна картка міста, його гордість. На території храму поховані відомі діячі греко-католицької церкви. Раніше тут зберігалися численні картини, які в даний час виставлені в місцевих музеях.  Сама чудова частина екскурсії – це Личаківський цвинтар. Воістину, легендарне місце! Тут можна дізнатися безліч легенд минулого, вклонитися могилам великих людей. Екскурсовод дуже цікаво розповідав про пам’ятники (багато з них мають історичне значення), показав могили Івана Франка, Соломії Крушельницької (та сама неповторна Чіо-Чіо-Сан). Личаківський цвинтар – один з найстаріших в Європі. Перші поховання тут відносятся до Середньовіччя, коли чума страшним нашестям проходила по всій Європі і зачіпала своїм чорним крилом і Львів. Поряд з цілком сучасними пам’ятниками, тут більше трьох тисяч старовинних скульптур: твори Вітвера, Марконі, братів Шімзерів та багатьох інших. Прикраси могил можуть багато сказати про те, хто тут похований. Так, пісочний годинник говорить про швидкоплинність життя, гілка дуба – символ міцної і щирої віри, лаврова гілка або ліра свідчать про творчу натуру покійного.
Під час огляду центральної частини міста діти мали можливість поринути у старий Львів, який забудовувався ще в далекому XVI ст. та частину австрійського міста - кінця XVIII - початку. ХІХ ст., Львівський театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької, який входить до переліку найгарніших театрів Європи, пам'ятники українському та польському геніям Тарасу Шевченку та Адаму Міцкевичу, побачили місця зйомок фільму "Д'Артаньян і три мушкетери", унікальну пам'ятку архітектури Домініканський костел, побували на площі Ринок - центральній площі міста, яка з давніх часів і до сьогодні служить місцем вирішення найважливіших питань, почули дивовижну історію про львівську ратушу, залишки середньовічних мурів, які охороняли місто та почули історію захоплення міста шведами у 1704 р., побували в старому єврейському кварталі, побачили багато цікавих кав'ярень, почули безліч легенд, які з ними пов'язані. Під час екскурсії побачили найцікавіші заклади сучасного Львова, відвідали деякі з них та скуштували львівського шоколаду.
Їдучи зі Львова, дали собі обіцянку, що ще не раз повернемося сюди.



середу, 11 листопада 2015 р.

Оголошення!!!

До уваги учнів 5-11 класів, з 7 по 11 грудня 2015 року відбудеться тиждень суспільнознавчих дисциплін!